Прием след 7 клас

Заповед на министъра на МОН за утвърждаване на план-приема в 8 клас за 2023/2024г

ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ В VIII КЛАС 2023/2024 -Русе

Информация за специалностите от професии в утвърдения държавен план – прием в 8.клас през учебната 2023-2024 г. в СУ „Васил Левски“ с ПП – Ветово

ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ-ДОБРА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПЕРСПЕКТИВЕН ИЗБОР НА ПРОФЕСИЯ С БЪДЕЩЕ

images5

Прием за учебната 2024/ 2025 година

Професия: „Минен техник“

Специалност: „Минна електромеханика“

Входящо образователно равнище – завършено основно образование

Степен на професионална квалификация: Трета

Форма на обучение: дуална система на обучение (обучение чрез работа) – в XI и XII клас учениците са на училище и на практика в „Каолин“ ЕАД

Срок на обучение: 5 години

Брой паралелки: 1

Брой места в паралелката: 26

Балообразуване и балообразуващи предмети:

  • удвоен резултат от националното външно оценяване по български език и литература;
  • удвоен резултат от националното външно оценяване по математика;
  • оценки по компютърно моделиране и информационни технологии и физика и астрономия от свидетелството за основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

График на дейностите по приемане на ученици в VIII клас

ГРАФИК I-во класиране II-ро класиране III-то класиране IV-то класиране
Подаване на документи 08-10.07.2024 15-17.07.2024 26 и 29.07.2024 05 и 06.08.2024
Обявяване на списъците с приетите ученици до 12.07.2024 до 19.07.2024 до 30.07.2024 до 17.08.2024
Записване 15-17.07.2024 22-24.07.2024 31.07 и 01.08.2024 08 и 09.08.2024
Попълване на незаети места до 11.09.2024

Кратко представяне на училището и специалността

Нашето училище е с вековна история и традиции, многолико, със свой облик и ясна политика за бъдещето. Педагогическият екип е от високо квалифицирани преподаватели с богат опит и отлична професионална подготовка.

Днес в училището се обучават над 320 ученици от 1 до 12 клас. Училището разполага с богата и модерна материално-техническа база – класни стаи оборудвани с мултимедия и компютър, интерактивни дъски, работилници, библиотека, стол. В сайта на училището е осигурен достъп до много професионални учебници и уроци.

Учениците в СУ „В. Левски“ с професионални паралелки – гр. Ветово са постигнали успехи в различни области и участват в много проекти и конкурси. Няколко поредни години ученици от професионалните паралелки участваха в проект „Ученически практики“, където трупаха опит за работа в реална работна среда. Учениците се обучават и в извънкласни дейности, като учебно-тренировъчни фирми и др.. Ежегодното участието на ученици от професионалните паралелки в Пловдивския панаир на учебно-тренировъчните фирми вече се превръща в традиция, освен сертификатите за участие учениците ни спечелиха и награда за най-креативна фирма. Ежегодно учениците ни участват в международното състезание по Статистика.

В училището има изграден съвременен СТЕМ център.

Специалността Минна електромеханика дава възможност за придобиване на знания, практически и личностни умения за извършване на дейности по проектиране, изработване, присъединяване към захранването, поддръжка и ремонт на осветителни, силови, сигнални, защитни и др. видове електрически инсталации в минната промишленост.

Професията е съобразена с европейските изисквания и изискванията на българските работодатели. След завършване обучаемият ще може: свободно да разчита и изработва технически чертежи, принципни, монтажни и разгърнати схеми на техническата документация; да изпълнява електромонтажни дейности; да си служи с контролно- измервателни инструменти и апарати, използвани при експлоатацията и ремонта на електрообзавеждането на минни промишлени предприятия; да извършва оперативни превключвания с оглед сигурността на работа на електрообзавеждането и икономичността на електрическите схеми; да измерва и изпитва електрически уредби, устройства, уреди и апарати за ниско напрежение; да извършва необходимите изчисления за избор на електрообзавеждането и да го избира по каталог.

Реализация на завършилите:

Завършилите 12. клас получават ІІI степен на професионална квалификация по професия Минен техник  и могат да проектират, конструират и разчитат системи за управление и защита на инсталации в минната промишленост; придобиват практически умения за монтаж на силнотокови ел. уреди; умеят да извършват диагностика и ремонт на ел. машини, трансформатори, апарати за управление в минните предприятия и да продължат образованието си във висши учебни заведения.

За ученици, навършили 16 години, в XI и XII клас се организира обучение чрез работа (дуално обучение) за придобиване на професионална квалификация и за усвояване на общообразователния минимум. Дуалното образование представлява паралелно обучение на две места – в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения. Системата на дуално обучение е въведена и функционира много успешно в Германия, Швейцария, Австрия и други.

Практическото обучение в реална работна среда ще се провежда в предприятието-партньор – „Каолин” АД, под ръководството на наставник, определен от работодателя, и на учител по професионална подготовка.

  • Референции– Училището има богата извънкласна и извънучилищна дейност. Работи по различни проекти и програми. Учениците получават професионална подготовка в модерно оборудвани кабинети в Учебния център на фирма „Каолин“ ЕАД и СТЕМ центъра в училището. Образованието в СУ „В. Левски” с професионални паралелки е добра гаранция за отлична социална реализация на младите хора.

За повече информация вижте по-долу

  1. Лице за контакт

Име: Хюлия Маджирова – Директор

Телефон: 08161/20-04 и 0879620093

E-mail:   info-1803001@edu.mon.bg