Посещение на японския посланик

За магията на японската вишна можете да прочетете ТУК.
НА 28 април 2011г. на посещение в нашето училище бе Негово Превъзходителство Японския посланик Макото Ито.

Снимки и видео от събитието:
Благодарствено писмо до японския посланик от Директора на СОУ „В.Левски“, гр.Ветово – можете да прочетете ТУК.
Благодарствено писмо след посещението на  японския посланик в нашето училище от Директора на СОУ „В.Левски“, гр.Ветово – можете да прочетете ТУК.

Посланикът на Япония в България Н.Пр. Макото Ито и представители на японската дипломатическа мисия гостуваха днес следобед на СОУ „В.Левски” – Ветово. Поводът беше заключителната церемония по приключване на проект „Подобряване на енергийната ефективност на СОУ „Васил Левски” с професионални паралелки – цялостна подмяна на външна дограма” по Програмата на правителството на Япония за отпускане на безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище. Проектът е на стойност малко над 103 хил.лв.

Още на входа на учебното заведение, Негово превъзходителство беше посрещнат от възпитаници на училището. Те се снимаха с японския дипломат пред засадената от тях в двора на школото секура. В словото си пред присъстващите, директорката на училището Стефка Тончева благодари на Негово превъзходителство за оказаната от страна на Японското правителство финансова помощ. Тя изрази надежда за бързо възстановяване на Страната на изгряващото слънце от сполетялото я неотдавна природно бедствие. В знак на подкрепа, тя подари на японския дипломат три изработени от възпитаници на училището хартиени жерава. Г-жа Тончева отправи към японския дипломат молба, при следващото му посещение в родната му страна да отнесе оригамите там. Според стара легенда, ако някой направи хиляда хартиени жерава, ще се сбъдне това, за което най-силно копнее сърцето му. Така, възпитаниците на СОУ „Васил Левски” – Ветово изразиха подкрепата си към пострадалите в Япония. Негово превъзходителство г-н Макото Ито получи от директорката на училището и почетния знак на школото, благодарствено писмо, както и икона на Св.Георги.

В словото си, японският посланик благодари за оказаната му чест и топлото посрещане.

В приветствието си пред присъстващите, зам.областният управител Иван Григоров отправи благодарност към Японското правителство за финансовата подкрепа за реализиране на проекта. Той пожела на директорката Стефка Тончева да продължи да работи за европейския облик на училището.

Вятовските гимназисти връчиха послания и 3 жерава на посланика. Те заявиха, че знаят за милионите жерави от хартия, поставени на мемориала в Япония. Но помолиха и техните да бъдат изпратени в знак на почит към японския народ и неговите жертви. Според японската традиция душите на мъртвите остават на земята 49 дни. Този период от 11 март досега изтича утре и вярвам, че животът ще продължи и Япония ще гледа напред, каза дипломатът.

След тържествената част, г-н Григоров запозна японския дипломат с възможностите за инвестиции в Област Русе и го покани да посети административния център. Негово превъзходителство прие с удоволствие поканата и сподели, че ще се отзове на нея в края на месец юни тази година.